Een postbusfirma in het buitenland wordt moeilijker

 

Voor bedrijven in de EU wordt het steeds gemakkelijker om naar een andere lidstaat te verhuizen, nieuwe vestigingen op te zetten in een andere lidstaat of te fuseren met een buitenlands bedrijf. Het wordt juist moeilijker om een ‘nep’ bedrijf (postbusfirma) in een andere EU lidstaat te beginnen om belasting of arbeidsrecht te omzeilen. Dat is het doel van een nieuwe richtlijn waar de EU-landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie op 13 maart 2019 een politiek akkoord over hebben gesloten.

 

Bedrijven in een andere lidstaat

Bedrijven die naar een andere lidstaat willen (uitbreiden) krijgen te maken met een vereenvoudigde procedure. Ze moeten wel toestemming krijgen van de autoriteiten in eigen land. De autoriteiten bekijken of de plannen legitiem zijn en waar bijvoorbeeld omzetbelasting betaald moet worden. Daarbij wordt ook aan de werknemers gedacht, want die moeten op voorhand geïnformeerd worden over de plannen.

 

Vicevoorzitter Timmermans

De nieuwe regels zullen volgens vicevoorzitter Timmermans van de Europese Commissie geld en tijd besparen. De ondernemers kunnen zelf kiezen waar zij zaken doen en hoe zij hun onderneming(en) willen uitbreiden of reorganiseren. Verder beschermen de nieuwe regels ook de rechten van werknemers. Ten slotte helpen de regels tevens voorkomen dat bedrijven hun buitenlandse activiteiten misbruiken.

 

Het voorlopige akkoord moet nu nog officieel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van de EU. Het is dus nog afwachten wanneer de regels officieel van kracht gaan.

 

Pakket vennootschapsrecht

De wijziging van de richtlijn aangaande bepaalde aspecten van het vennootschapsrecht met betrekking tot grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen maakt deel uit van het pakket vennootschapsrecht dat de Europese Commissie in april 2018 heeft voorgesteld.

 

Wilt u hier meer over weten? Of wilt u advies? Neem dan gerust contact op met een van onze advocaten! Wij staan u graag met raad en daad ter zijde!