Euregio Desk

Gelet op de toenemende internationalisering komt het steeds vaker voor dat geschillen een grensoverschrijdend karakter hebben. Dat geldt natuurlijk al helemaal in de grensregio “Euregio” waarin het een fluitje van een cent is om zaken te doen in Nederland, België en Duitsland.

Duitse of Belgische ondernemers die in Nederland – naar Nederlands recht – zaken (willen) doen, kunnen bij ons terecht voor juridisch advies en/of voor het voeren van juridische procedures.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan grensarbeiders. Steeds meer werknemers wonen in België of Duitsland, terwijl ze in Nederland werken. Complicaties doen zich dan regelmatig voor. Om een voorbeeld te geven: een Nederlandse werkgever kan in principe in Nederland geen ontbindingsprocedure starten om de werknemer te ontslaan, wanneer de werknemer in het buitenland (bijvoorbeeld Duitsland of België) woont. De Nederlandse kantonrechter is dan in principe niet bevoegd. De Nederlandse werkgever zal dan in het buitenland een ontslagprocedure moeten starten. Deze buitenlandse rechter zal dan naar Nederlands recht moeten beoordelen of de werknemer ontslagen mag worden. In zo’n geval kunt u de hulp van een van onze ontslagadvocaten goed gebruiken. Een ander voorbeeld is dat een zieke grensarbeider in principe niet verplicht kan worden om het spreekuur van de bedrijfsarts in Nederland te bezoeken. Onze arbeidsrechtadvocaten hakken vaker met dit bijltje en zijn u graag van dienst wanneer u advies nodig heeft. Onze arbeidsrechtadvocaat Manon Pieters spreekt overigens vloeiend Duits en staat u graag te woord.

Wij zijn u natuurlijk ook graag van dienst op andere gebieden. Bijvoorbeeld wanneer u vragen heeft op het gebied van personen- en familierecht (echtscheiding, alimentatie etc.). In dat geval is onze echtscheidingsadvocaat u graag van dienst. Of bijvoorbeeld wanneer u vragen heeft op het gebied van vennootschaps- en ondernemingsrecht (denk aan het sluiten van een aandeelhoudersovereenkomst, vragen over aansprakelijkheid van bestuurders of aandeelhouders of in geval van geschillen binnen een onderneming). In dat geval is onze advocaat ondernemingsrecht u graag van dienst. Maar wij zijn u ook graag van dienst bij het beoordelen en opstellen van overeenkomsten en (algemene) voorwaarden, of wanneer u een geldvordering wilt incasseren.

Is Nederlands recht van toepassing en moet er in België of Duitsland geprocedeerd worden? Geen enkel probleem. Ook daarmee hebben wij ervaring. In dat geval trekken wij zonodig gezamenlijk op met experts of advocaten in België of Duitsland, met wie wij in zo’n geval nauw samenwerken. Zo bundelen wij onze krachten om uw belangen zo optimaal mogelijk te behartigen.

​SPEE advocaten & mediation is overigens ook aangesloten bij de Duits-Nederlandse Handelskamer: https://www.dnhk.org/nl/​​.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met een van onze advocaten. Onze advocaten spreken naast Nederlands, ook Duits en Engels.