Heeft Red Bull een exclusief recht op de kleurencombinatie blauw en zilver?

 

Bij Red Bull zullen de meeste mensen tegenwoordig vrijwel meteen aan Max Verstappen denken. Red Bull is al lang niet meer ‘alleen maar’ het energiedrankje. Al jarenlang investeert Red Bull in sport, denk bijvoorbeeld aan Red Bull Crashed Ice dat ook al vaker de Cauberg in Valkenburg heeft aangedaan, Red Bull Air Race World Series en de Oostenrijkse voetbalclub Redbull Salzburg. De kleurencombinatie blauw en zilver is dan ook vaak terug te zien. Red Bull heeft zich groot gemaakt door marketing, maar is er daardoor ook sprake van een exclusief recht op deze kleurencombinatie?

 

Red Bull heeft in 2002 en 2010 een verzoek ingediend om de kleuren blauw en zilver als merk te registreren. Door het Europees Merkenbureau zijn de twee merken destijds wel ingeschreven, omdat het Merkenbureau van mening was dat de kleurencombinatie door het gebruik onderscheidend vermogen had gekregen. Dat laatste is vereist, zodat het product of de dienst van de onderneming kan worden onderscheiden van die van andere ondernemingen.

 

Vervolgens heeft een reclamebureau bij het Merkenbureau nietigverklaring van het merk gevorderd. De nietigheidsafdeling van het Merkenbureau en het gerecht waar Red Bull in beroep is gegaan, hebben geoordeeld dat de kleurencombinatie niet onderscheidend genoeg is, omdat het niet voldoet aan de vereisten van nauwkeurigheid en duurzaamheid. Het merk werd daarom nietig verklaard.

 

Als een merk bestaat uit een kleurencombinatie dan moet er sprake zijn van een systematische schikking die de kleuren op een van tevoren bepaalde en duurzame manier met elkaar in verbinding brengt. ‘Gewoon’ twee of meer kleuren naast elkaar of het noemen van twee of meer kleuren in allerlei denkbare vormen, is niet voldoende en voldoet niet aan de vereisten van nauwkeurigheid en duurzaamheid.

 

Het Europese Hof van Justitie is het met de beslissing van de nietigheidsafdeling en het gerecht eens. Daarmee bevestigt het Hof dat het merk niet geldig is. Red Bull heeft dus geen exclusief recht op de kleurencombinatie blauw en zilver.

 

Heeft u vragen over het vastleggen van een merk? Of wilt u advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. Wij zijn u graag van dienst!