La Tulipe wijn v.s. Dutch Tulip vodka

 

De warme zomer maakt dorstig. Ook in de rechtszaal was er recentelijk genoeg te doen over zomerse dranken.

 

Waar we u in de zomer van vorig jaar nog berichtten dat Chateau de La Garde, van de bekende wijnmaker Ilja Gort, in het gelijk werd gesteld over een procedure over diens ZoMerlot, ving het Chateau gisteren bot bij de Voorzieningenrechter in Den Haag in een kwestie over intellectueel eigendomsrecht.

 

Chateau de La Garde was naar de rechter gestapt omdat zij vindt dat het teken “Dutch Tulip Vodka”, dat Clusius Craft Distillers gebruikt op diens flessen tulpenvodka, te veel lijkt op de flessen wijn die Chateau de La Garde zelf op de markt brengt onder de naam “La Tulipe”. Daarom vroeg Chateau de la Garde om een verbod om “Dutch Tulip Vodka” te gebruiken en om vernietiging van de geproduceerde flessen tulpenvodka.

 

De Voorzieningenrechter ging daar echter niet in mee: de vorderingen van Chateau de La Garde werden afgewezen en vodkamaker Clusius Craft Distillers kon er een (vodka)borreltje op drinken. De Voorzieningenrechter oordeelde immers dat het teken “Dutch Tulip Vodka” verwijst naar het feit dat de vodka van tulpenbollen is gemaakt, en niet van graan of aardappelen. Volgens de rechter moet het gebruik van het woord “Tulip” of tulp om dit kenmerk van de waar te beschrijven, voor iedereen beschikbaar blijven. Chateau de la Garde kan daar dan ook niet tegen optreden. Dat zou slechts anders zijn, als het gebruik tegen Chateau de la Garde als merkhouder “deloyaal” zou zijn.

 

Ook dat laatste is volgens de Voorzieningenrechter niet het geval: het feit dat “Tulip” groot op de flessen vodka en de verpakkingen is gedrukt, staat de vodkaproducent vrij. Het is namelijk gebruikelijk in de branche om de toegevoegde smaak of de grondstof een prominente plaats op de fles te geven. Bovendien is het voor de vodkaproducent onderscheidend dat diens vodka van tulpen wordt gemaakt. Ook staat duidelijk op de fles wie de vodka produceert. Daarbij komt dat “La Tulipe” anders wordt geschreven dan “Tulip”.

 

De rechter verwacht om deze redenen niet dat er bij het publiek de indruk zal ontstaan dat de tulpenvodka verband houdt met de La Tulipe wijnen van Chateau de la Garde of met Ilja Gort. Bovendien is er een verschil tussen wijn, met minder alchohol, en vodka, met een hoger alcoholpercentage.

 

De volledige uitspraak kunt u hier nalezen.

 

Wat u deze zomer ook drinkt, SPEE advocaten wenst u een aangename zomer toe. En bij vragen over intellectueel eigendomsrecht, serveren wij in elk geval een glaasje water. Neemt u gerust contact met ons op.