Vergeet niet om de alimentatie te indexeren!

Per 1 januari 2020 is het weer zover: de kinder- en partneralimentatie moet geïndexeerd worden. Voor 2020 is het indexeringspercentage vastgesteld op

2,5 %. Dat is een forse verhoging.

 

Elk jaar per 1 januari wordt de alimentatie verhoogd. Dat geldt voor zowel de kinder- als de partneralimentatie. Het percentage waarmee de alimentatie wordt verhoogd, hangt af van de jaarlijkse stijging of daling van de lonen.

 

De indexering gaat niet automatisch. De betaler moet dit zelf in de gaten houden en jaarlijks het percentage opzoeken en doorvoeren. Doe je dit als betaler niet, dan heb je achterstand in de betaling en heeft je ex-partner gedurende 5 jaar de mogelijkheid om de alimentatie bij jou te incasseren. Voor de betaler brengt dit doorgaans veel extra kosten met zich mee.  Na 5 jaar is de mogelijkheid om betaling van achterstallige alimentatie te vorderen verjaard.

 

De betaler is wettelijk verplicht om de indexering door te voeren, zelfs al is het loon van de betaler niet omhoog gegaan.

 

Als iemand al enige tijd alimentatie betaalt, terwijl het loon gelijk blijft en door de indexering het te betalen bedrag steeds meer stijgt, zou dit tot een onredelijke uitkomst kunnen leiden. Het is dan verstandig om een nieuwe berekening te laten maken en met uw ex-partner nieuwe afspraken te maken. Lukt dit laatste niet, dan kan er bij de rechter om een verlaging van de alimentatie worden verzocht.

 

Heeft u vragen of advies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. We zijn u graag van dienst!